Australian Shepherd

 

 

 

Varför valde vi rasen?

Hösten år 2007 satt vi och tittade på TV, då såg vi en hund som vi aldrig hade sett innan och vi visste inte vilken ras var det. Vi letade efter hunden på internet och då insåg vi att det var en Australian Shepherd.

 

Vi började forska på rasen och besökte en uppfödare i Skåne och fick träffa deras "aussie" på riktigt. Vi blev förtjusta i rasen och kände att den skulle passa oss bra.

 

Då bestämde vi att välja just den rasen och började gå in på hemsidor i Sverige, USA och Danmark.

Till slutet hittade vi Missnutt's kennel i Makaryd och köpte en underbar valp av uppfödare Pia.

 

I vilket syfte ska vi ha vår aussie?

Vi ska ha en signalhund som kan tala om vad det som händer runt om oss eftersom vi är döva, även för att bli vårdhund.

I början var vi inte intresserade av att ställa ut Blue. Men efter att vi provade på en utställning, då var vi fast. Nu har det blivit en passion. Det är så roligt och jag tror att Blue tycker detsamma.

 

Historisk och rasbeskrivning

Trots rasnamnet är Australian Shepherd inte är en australisk ras.

Rasnamnet kommer sig av att man är i västra USA, i början kalla de mycket sklickliga fårhundar som kom med den stora importen av får från Australien för Australian Shepherd.

Rasens historia är full av berättelser och antagande men mycket få fakta. Bl a nämns att de hundar som stod för ursprunget till rasen troligen kom med utvandrare från Baskien i norra Spanien till Australien. Rasens mångsidighet, lättlärd och utpräglade vallininginsikt har gjort dem mycket användbar för amerikanska får- och boskapuppfödare.

 

Ras© en ska vara en intelligent arbetshund med utpräglad vakt- och vallninginsikt, en god kamrat och ha kraft att arbeta en hel dag. Den skall vara välbalanserad, något längre än hög av medelstorlek. Färgerna är många och färgteckningen, mycket individuell.  Rasen skall vara uppmärksam och livlig, smidig, vig, solid och muskulös, utan att vara klumpig.

 

 

 

 

 

Annett & Ulf Rosenlind ©  2010 • auros • www.auros.se

www.auros.se